Plus Ultra. Una crònica gràfica de l'espanyolisme a Catalunya

Plus Ultra. Una crònica gràfica de l'espanyolisme a Catalunya. Plus Ultra. Una crònica gràfica de l'espanyolisme a Catalunya.

Plus Ultra. Una crònica gràfica de l'espanyolisme a Catalunya és un projecte de llibre de fotografies del fotoperiodista Jordi Borràs sobre el nacionalisme espanyol a Catalunya i que comprèn el període 2009-2014. El llibre vol desmuntar el mite dels autoanomenats moviments «no nacionalistes» i mostrar els vasos comunicants entre l'espanyolisme i la ultradreta. L’edició del llibre anirà a càrrec de Pol·len Edicions i serà el tercer llibre de la col·lecció de fotografia documental «De l'ull al dit».

Què explica Plus Ultra?

El 13 de setembre de 2009 va passar a la història per ser el tret de sortida d’una onada de consultes independentistes que van regirar la consciència nacional. Aquell dia, un autocar carregat d'activistes de Falange Española de las JONS van manifestar la seva oposició a la consulta concentrant-se al bell mig d’Arenys de Munt. El poble, atònit, contemplava com un cordó de Mossos d’Esquadra protegia la cinquantena d’espanyolistes que feien onejar rojigualdas i la bandera del jou i les fletxes sota crits, amenaces i una actitud combativa contra aquell jornada festiva, reivindicativa i simbòlica.

D’aleshores ençà, un lent despertar de la societat catalana —però que ja venia de lluny, de molt lluny— ens ha portat a la situació actual: la convocatòria d’una consulta independentista per al proper 9 de novembre i l’atzucac d’un govern espanyol que ni sent ni escolta ni proposa res més enllà de «llei i constitució». Però no només ha estat l’independentisme el que ha sortit al carrer per reivindicar la seva voluntat, també ho ha fet l’espanyolisme, davant del monstre secessionista que el propi nacionalisme espanyol ha creat amb més eficàcia i celeritat que qualsevol moviment separatista.

Si fa pocs anys la diada del 12 d’octubre a Catalunya era patrimoni exclusiu de la ultradreta i dels militars, des de 2012 plataformes com Espanya i Catalans o el 12-O Moviment Cívic van organitzar els actes més massius que ha convocat l’espanyolisme aquestes últimes dècades: la concentració massiva a la Plaça de Catalunya de Barcelona que va voler marcar paquet davant d’un independentisme efervescent i que només amb dos anys ja s'ha consolidat. No obstant, l’intent democratitzador d’aquesta trobada massiva autoanomenada «no nacionalista», allunyant-se de la convocatòria tradicional de l’extrema dreta que se celebra a Montjuïc, no va impedir que aquest acte fos coorganitzat per partits parlamentaris i grupuscles ultradretans i populistes com per exemple, la mateixa Falange Española de las JONS.

Un dels eixos del llibre serà, precisament, l’estudi dels vasos comunicants entre l’espanyolisme i la ultradreta, la seva convivència i la negació de tal evidència, i ho farà de la manera més pràctica: amb les fotografies que demostren que no és gens casual que en pràcticament tots els actes organitzats en defensa de la unitat d’Espanya s’hi hagin trobat organitzacions o dirigents de l’extrema dreta espanyola a Catalunya.

I com ho farà?

Un centenar llarg de fotografies fetes durant el període 2009-2014 seran l'espina dorsal del llibre, organitzades per capítols i de manera cronològica. A més, el document anirà acompanyat d’una extensa introducció i d'una sèrie de col·laboracions molt especials —i que es faran saber d'aquí uns dies, un cop encetada la campanya— destinades a dotar d'un context històric i polític per fer del llibre un document imprescindible per entendre què està passant a l'altra banda de la trinxera, i no només perquè com a catalans n'hem de ser conscients, sinó perquè més enllà de les nostres contrades també ho han de saber.

Plus Ultra. Una crònica gràfica de l’espanyolisme a Catalunya serà un llibre trilingüe: català, castellà i anglès. Un dels objectius principals d’aquest projecte és, precisament, que arreu del món es conegui de primera mà qui hi ha darrere del nacionalisme espanyol a Catalunya —com a la resta dels Països Catalans, però amb diferents ritmes i peculiaritats—. És per això, que les recompenses d’aquest projecte aniran destinades a enviar el llibre als periodistes dels mitjans de comunicació més influents del planeta. Per a fer la traducció en llengua anglesa i el text en diferents idiomes destinat a fer les trameses als periodistes internacionals el projecte comptarà amb el suport de l'associació Help Catalonia.

Què pensarà el cap de política d’internacional del The New York Times o els redactors del Der Spiegel quan vegin les fotografies de Plus Ultra i en llegeixin els continguts?

Entre tots ho podem fer possible. Som-hi!